L’any 2016, Rúbrica Editorial continua editant i treballant en nous projectes editorials. Continuem amb filosofia de donar cabuda a projectes suggeridors, apostant per llibres que se surten del comú, petites joies desconegudes o marginals que poden trobar el seu espai cultural en editorials com la nostra.

Artesa_Ferret-214x300

Arrancarem l’any amb El Centre Artesà. Una història, de Josep Ferret, el relat del procés històric de la principal i centenària entitat cultural i d’esbarjo nascuda a la vila del Prat en el segle XIX, amb un dels teatre més importants de Catalunya, i que està d’actualitat per la seva rehabilitació. El fil conductor d’aquesta nova aportació històrica d’en Josep Ferret és un recull d’activitats (teatre, balls, concerts, cinema, conferències, homenatges, revetlles, sardanes, etc.), persones i moments des de la segona meitat del segle XIX, abans de la fundació de la Societat “Centre Artesà” el 1882, fins a 1987, passant per la construcció de l’actual edifici modernista el 1919, patrimoni indiscutible de la ciutat del Prat i una aportació més a la importància del moviment ateneístic a Catalunya.

Hi_som_colectiu_dones-214x300

Els Cercles, escrit per Astrid Fugellie Gezan, és, segons el poeta i acadèmic Raúl Zurita (Premi Nacional de Literatura de Xile), un dels grans llibres de poesia xilena de les últimes dècades. Traduït al català per Margarita López, va ser publicat a Xile en plena dictadura militar, i les veus en aquest llibre ens recorden l’origen oral de tota la poesia al mateix temps que, com Rulfo, com Faulkner, recupera i construeix un so, el del sud d’Amèrica: dels seus pobles originaris, de les seves solituds, de les seves submissions, que, per als nous lectors de poesia passarà a ser també una de les seves pàtries.
Els Cercles ens parla d’una plenitud continguda dins d’aquests pobles i la seva violació també permanent per la llengua que va ser imposada, dels déus que dormen allà i la seva presència, de pobles sencers i, al mateix temps, li atorga al castellà la puresa d’un dolor, d’un esquinçament i d’un mestissatge la potència del qual no s’havia escoltat abans.