El Projecte

PROJECTE-470x140

La generació del silenci

El món associatiu ha estat camí de realització d’infinitat de personatges que han contribuït de forma destacada a l’acció sociocultural, que ha estat fonamental per a la configuració d’un model de societat que, al costat de la història i la llengua, ha esdevingut un fet diferencial de Catalunya. Hi ha moltes monografies que recullen la història de les associacions. Rúbrica -amb la Fundació Candel i l’Ens de l’Associacionisme Cultural- ha fet el cens dels llibres que estudien la trajectòria de centenars d’associacions, ja publicat digitalment; abans va publicar el llibre L’altra resistència: l’associacionisme cultural català i la lluita per les llibertats democràtiques de Pere Baltà, reconegut estudiós del fet associatiu, que recull la biografia de quaranta personatges i, a partir d’ells, demostra la gran contribució de l’associacionisme a la causa de les llibertats nacionals. El llibre és una aportació important al coneixement del que es va anomenar “la generació del silenci”, sense la qual la dictadura hagués diluït el fet nacional, com reconeixia el prestigiós professor i dinamitzador cultural Joan Triadú, doctor Honoris Causa per la Universitat de Barcelona, a les pàgines del diari Avui, tot elogiant l’aportació del concepte “l’altra resistència” per definir l’eficaç acció de la societat cultural durant la dictadura i la gran aportació de quadres que va fer per administrar la democràcia.

La “generació del silenci” no van ser només els quaranta personatges que Pere Baltà entrevista en el seu llibre, ni tan sols els més de sis-cents que són esmentats. Rúbrica Editorial, atenent al desig de l’autor, ha posat a l’àmbit d’internet tot el llibre, amb la voluntat d’incitar la recopilació d’altres biografies que siguin mereixedores de ser conegudes i reconegudes, per afegir-les a aquesta meritòria relació de personatges. Aquesta és la nostra intenció, però precisem de la col·laboració d’aquells que entenguin la necessitat d’aquest banc de la memòria col·lectiva. Les propostes poden ser trameses a rubricaeditorial@rubricaeditorial.com

L’objectiu

Amb l’objectiu de conservar i difondre el llegat del moviment associatiu cultural català, Rúbrica impulsa el projecte “memoriaassociativa.cat”, una recopilació de testimoniatges de persones vinculades al teixit associatiu cultural català.
El format utilitzat serà web específic del projecte com a eina de difusió, complementat amb entrevistes escrites i amb un treball a les xarxes socials d’Internet que amplifiqui l’impacte del projecte.
El resultat hauria de ser una visió panoràmica del teixit associatiu que reflectís la contribució que les associacions han fet al País, resistint durant els temps difícils, participant activament en la transició, i una vegada conquerides les llibertats, treballant en la necessària reconstrucció i l’adaptació a les noves realitats socials.

Deixeu una resposta

Cal identificar-se per a poder publicar comentaris.