Al llarg de l’any 2014, des de Rúbrica Editorial celebrem el nostre 35è aniversari. La millor manera de fer-ho és continuar editant llibres, i gaudint d’aquesta passió dia a dia.

Una de les col·leccions de les que ens sentim més orgullosos és “Cróniques de la Memòria”, amb la voluntat de recuperar la nostra memòria històrica, que ens ajuda a entendre el nostre passat, present i futur. Aquestes darreres setmanes aquesta col·lecció ha crescut i ja són vint-i-sis els títols que fan que aquest recull d’històries ens ompli d’orgull.

Número 25 de la Col·lecció Cròniques de la Memòria Número 26 de la Col·lecció Cròniques de la Memòria

J. M. Orradre Ripa: De sargento involuntario a oficial de la República, de José María Orradre Ripa (transcrit pel seu fill) és un relat autobiogràfic sobre un més d’entre els milers d’homes que, en plena flor de joventut, es van veure obligats a lluitar en una fratricida Guerra Civil Espanyola. Aquest relat, sincer i directe, ens fa percebre amb dramàtica fidelitat com la guerra i les seves seqüeles poden forjar el caràcter d’un home sobre l’enclusa de la por, la fam, el fàstic, el fred, el companyerisme, la gratitud, l’insòlit, i en definitiva: la supervivència. José María Orradre Ripa va passar per tot això i molt més. Amb la seva narració aconseguim percebre com es viu dins d’una guerra.

Diari i cartes des del front és un llibre d’Anton Ràfols i Nadal, que a l’abril de 1938 seria reclamat, amb 31 anys, per l’exèrcit republicà per a lluitar a la Guerra Civil Espanyola. Moltes percepcions i visions sobre la guerra han desaparegut sense deixar-nos res per a la posteritat, només en els records de les seves famílies. Anton Ràfols i Nadal ens va deixar el seu diari, les seves notes i, posteriorment, fent una reflexió, la visió del conflicte bèl·lic. La seva participació al front va començar l’any 1938, durant la primera ofensiva franquista on van prendre l’oest dels rius Segre i Ebre. En la gran ofensiva sobre l’Ebre, va deixar d’escriure al seu diari, ja que s’iniciaren els fatídics 115 dies d’aquesta batalla. Amb la caiguda de la ciutat de Barcelona, el 26 de gener de 1939, Anton Ràfols i Nadal tornaria al seu poble, amb els seus estimats, al Prat de Llobregat.