Joventut Unida Pratenca, la JUP (1963-1968)

Joan Ignasi Salcedo del Moral

15,5 x 23,5 cms. 176 pàgines.
Il·lustrat amb fotografies.

La JUP va sorgir al Prat de Llobregat a inicis dels anys 60, quan un ampli grup de joves van decidir organitzar-se en una experiència sociocultural que durà cinc anys (1963-1968) i que va ser excepcional en desenvolupar-se en el context repressiu de la dictadura franquista: van fer democràcia cultural en ple franquisme.

Aquest llibre és una aportació historiogràfica molt interessant en explicar la rebel·lió d’una generació nascuda després de la Guerra Civil que va saber aprofitar les poques escletxes de llibertat que permetia el sistema. Aquell jovent, decebut pel pes d’un passat que no havia viscut, encapçalà amb valentia un procés d’autoafirmació, organitzant activitats de gran calat social i rellevància cultural que en ser, finalment, reprimides pel Régim, van generar el compromís polític amb què s’inicià al Prat el Moviment de Regidors Democràtics que, en plena dictadura, arribà a controlar l’Ajuntament de la ciutat i s’escampà arreu de Catalunya.

La JUP s’organitzà seguint la tradició dels ateneus interclassistes catalans i hi van conviure professionals, estudiants i obrers, amb una gran presència femenina, malgrat el protagonisme masculí característic de l’època. Mentre, la Joventut Unida Pratenca organitzava els cicles de tertúlies –que inaugurà Paco Candel, precisament quan escrivia Els altres catalans–, en què va ser possible escoltar les veus més contestàries; s’organitzaven festivals de teatre independent contestatari, recitals de la Nova Canço i festivals de música moderna en la línia dels Beatles i el rock and roll.

Preu: 15 euros.

Compreu-lo ara
Obres de Joan Ignasi Salcedo del Moral a Rúbrica Editorial
Joventut Unida Pratenca