Fermí Marimón

Nascut al Prat l’any 1932, ha estat vinculat a l’àmbit de l’exhibició cinematogràfica, primer des del cinema Monmari (1946-1980) i des del 1967 des del Capri, que ha esdevingut un equipament emblemàtic del Prat.

Va ser un dels promotors del cinema amateur pratenc i ha estat reconegut amb nombroses distincions nacionals i internacionals.

En el seu vessant com a director destaquen Ballet burlón (1956), Un paraíso perdido (1974), Flash-hamlet (1974) i L’exhibidor (1978).

Amb el llargmetratge L’exhibidor, bolcava la seva particular experiència com empresari de cinema. Amb el curtmetratge Ballet burlón representà Espanya als festivals de Cannes i Bergamo. Ha introduït alguns dels seus curts en els circuits de cinema comercial: Flashhamlet aguantà vuit mesos al Club Coliseum.

Ha estat productor de Peraustrínia 2004 (1991), primer llargmetratge d’animació en català i Premi Sant Jordi de Cinema, i Pactar amb el gat (2007).

Potser la seva fita més important és la producció del film de dibuixos animats Peraustrínia 2004, exhibit en els cinemes i les televisions de vint-i-tants països, la realització del qual es desenvolupà a uns estudis organitzats al Prat –on viu Marimón– i ocupà una trentena de professionals durant més de tres anys.

Membre del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya. Ha estat Premi Ciutat del Prat (2009), membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català (2010) i Premi Memorial Paco Candel (2011), entre altres distincions dins de l’àmbit local, el més recent el nomenament de “fill predilecte del Prat”.

Malgrat que prepara altres llibres, amb Quan vam fer la Gilda acceptà el repte plantejat per Rúbrica Editorial de descriure el país de la postguerra i l’impacte social d’una pel·lícula que arribà com un aire fresc que anunciava nous temps.

Obres de Fermí Marimón a Rúbrica Editorial