Desaparegut sobre el Canal

Desaparegut sobre el Canal

Albert Suñé i Ysamat

13,5 x 20 cm. 60 pàgines.

Glenn Miller, trombonista, compositor, arranjador i director de banda de swing –una de les més famoses a cavall dels anys trenta i quaranta–, desaparegué el 15 de desembre de 1944 sobre el Canal de la Mànega en vol des de Twinwood Farm (sud-est d’Anglaterra) a París. Tenia quaranta anys.

Miller gaudia aleshores del càrrec honorífic de major de l’exèrcit de l’aire, perquè el desembre de 1942 dissolgué la seva orquestra civil i, al cap d’uns mesos, es traslladà a Anglaterra per animar la tropa a través d’una orquestra de swing –de so diferent, més modern– sorgida de la banda de l’Army Air Force nord-americana. Els concerts oferts per la BBC i les proclames del líder a favor de la causa aliada, obtingueren èxits esclatants. Fins i tot, Miller tirà endavant un programa radiofònic que s’anomenà “Música per a la Wehrmacht”.

Per a tot el món, la desaparició de Glenn Miller fou un autèntic misteri. Mai es va trobar el seu cos. Ni l’avió en que viatjava. Ha corregut alguna versió sobre el cas, força pintoresca, però l’opció que defenso és la que més s’apropa a la realitat després d’haver llegit i comparat una sèrie de documents que en parlen.

Com que el tema s’ho val i, a més, la fama i la música de Glenn Miller continuen incòlumes, he cregut que valia la pena reconstruir aquell esdeveniment.

Cal fer avinent que les dades en qüestió ajuden a confegir la història que aquí es presenta.

Obres d’Albert Suñé i Ysamat a Rúbrica Editorial